2015. jan 08.

Mi az a peddignád és mire használható?

írta: sotdia
Mi az a peddignád és mire használható?

A peddignád tulajdonképpen rattanból (rotang-pálma, spanyolnád) készül, mely a trópusi esőerdőkben élő jellegzetes kúszó törzsű liánnövény.

p1070888.JPG

Száráról a héjat legtöbbször lehántják. A megmaradt rattan rúd belső részéből darabokat hasítanak ki hosszában, amiket aztán egy kerek vagy ék alakú gyűrűn (lyukon) keresztül áthúznak. 

Így készül a kör keresztmetszetű, a lapos (peddigsín) és az ék alakú peddignád is. Ez utóbbit használják a nútos befogatású thonet szék javításakor, ezzel az ékalakú peddignáddal szorítják be a thonet anyagot a keretbe.

A kör keresztmetszetű peddignád különböző átmérőjű lehet a gyűrű méretétől függően, így 2, 3, 4 és 5 mm átmérőben is kapható.

Ezek a szálak különösen rugalmasak, főleg, ha egy kis vízben rövid ideig megáztatjuk. Könnyű vele dolgozni, hobbi kosárfonáshoz vagy egyéb praktikus tárgyak készítéséhez is kiváló alapanyag. Fonhatunk belőle például kaspót, ceruzatartót, zsebkendőtartót is. Egyszerűbb tárgyakat akár gyerekek is el tudnak készíteni, így iskolákban kézműves szakkörökön szívesen használják.

p1070903.JPG

A rattan, és az ebből készült peddignád, a bambusztól eltérően nem üreges belül, hanem tömör, erős rostszálú anyag. Hosszában azonban az edénynyalábokban tág üregű vízszállító sejtek vannak, amik a vizet felveszik és az onnan gyorsan tovább is jut. Ezért pl. illatosítókhoz is szokták használni. Egy kellemes illatú folyadékba tesznek néhány szál kb. 20 cm-es pálcát, amik magukba szívják a nedvességet, aztán fokozatosan elpárolog belőle az illatanyag a pálcákon keresztül. Ilyen illatosítót házilag is könnyű készíteni. 

A peddignád tehát egy sokoldalú kézműves alapanyag, amit nagyon könnyű formálni, ha használat előtt vízbe tesszük. Jól festhető, pácolható, viszont nem feltétlen szükséges lefesteni, mivel natúr állapotban is jól mutat, főleg, hogy egyre elterjedtebbek a természetes anyagokból készített tárgyak.

Az 1. osztályú peddignád világos vajszínű, kiváló minőségű, szöszmentes. A 2. osztályú fehérített, kissé szöszös és a vegyszeres fehérítés végett könnyebben törik.
p1440827.JPGA peddignádat 0,5 kg-os kötegekben lehet megvenni, amikben az elejétől a végéig egyforma vastagságú, 2-4m hosszú szálak vannak.

Szólj hozzá

peddignád kosárfonó alapanyag kötözőszál rattan rúd rattan bot rattan rúd egyenesítése székfonó szál székfonó nád peddig sín székfonás