2015. jan 08.

Mi az a kötözőszál és mire lehet használni?

írta: sotdia
Mi az a kötözőszál és mire lehet használni?

A kötözőszál a rattan rúdból készül. Lehet belső, illetve külső héjas.

kotozoszal_1.jpgKülső héjas lapos kötözőszál

A rattan rúdon van egy héj, amit lehántolnak. Ebből a külső héjból  pengék segítségével szálakat húznak le, amik 5-6 mm szélesek. Ezeket nevezzük külső héjas kötözőszálaknak.

Mivel a rattan rúd külső héjából készül, ezért a külső héjas kötözőszál nehezen szívja a nedvességet, ezáltal csak nehezen festhető.

A megmaradt héj nélküli rattan rudat kisebb szeletekre vágják, majd ezekből szelnek le vékony, mindössze 0,5mm vastag és 5-6 mm széles szálakat. Ezeket nevezzük belső kötöző szálnak, vagy más néven peddig sínnek. Ez statikailag gyengébb, mint a külső héjas, viszont nagyon szépen festhető, pácolható, mert egyenletesen szívja be a festéket.

kreativ30_peddigsin_1.JPGHéj nélküli kötözőszál (peddig sín)

Ezek a lapos kötözőszálak használhatók bútorlábak csatlakozási pontjának eltakarására vagy egyéb tárgyak dekorálására. Használat előtt mindenképp áztassuk be, így könnyebben lehet vele dolgozni. A ragasztáshoz faipari ragasztót érdemes használni, mivel ez a fajta ragasztó száradás után átlátszó lesz. A kötözőszálak 0,5 kg-os kiszerelésben vásárolhatóak meg.

Szólj hozzá

peddignád kosárfonó alapanyag kötözőszál rattan rúd rattan bot székfonó szál székfonó nád peddig sín székfonás