2015. jan 08.

Hogyan hajlítható, illetve egyenesíthető a rattan rúd?

írta: sotdia
Hogyan hajlítható, illetve egyenesíthető a rattan rúd?

A rattan rúd egy liánszerű, trópusi kúszónövény szára. A belseje a bambusszal ellentétben nem üreges, hanem tömör. A rudak kétféle vastagságban érhetők el. Vannak 22-24mm és 32-36mm vastagságúak. A hosszúságuk eltérő lehet, de az 1. osztályú rudak általában 2-3,5 méter hosszúak. A rudak lehetnek héjasok és héj nélküliek (koptatott). A 2. osztályú rudak kissé görbék, nincsenek kiegyengetve.

A görbe rattan rudat gőz felett ki lehet egyenesíteni, illetve az egyenes rattan rudat szinte bármilyen formára meg lehet hajlítani. Ehhez a művelethez gőz felett meg kell melegíteni a rudat és a melegítés után nem szabad engedni, hogy visszavegye az eredeti formáját, amíg ki nem hűl. Ugyanezzel a módszerrel, gőz feletti vagy hőpisztollyal történő melegítés után, ha meghajlítva hagyjuk kihűlni, akkor abban az alakban marad meg. A hőpisztolyos melegítésnél meg szokott feketedni az anyag, ugyanis a hőpisztoly 350 °C-os levegővel dolgozik, és ha közel teszik hozzá, akkor megfeketedik, ha távol akkor pedig anyagában nem melegszik át.

Szólj hozzá

peddignád kosárfonó alapanyag kötözőszál rattan rúd rattan bot rattan rúd egyenesítése székfonó szál székfonó nád peddig sín székfonás